vineri, 22 februarie 2013

Cu cartile pe masa

 Nota: Prezentul text reprezinta un drept la replica in urma postarii "Am mare nevoie de ajutorul vostru" (de Mihai Bendeac), postare la care am facut trimitere in acest blog si care a devenit oarecum virala.

Pentru whatever si Anonim
(cat si celorlalti cititori)

Sinceritatea, la fel ca si adevarul sunt monezi rare astazi. Si da, incomodeaza pe multi. Ati punctat corect in cateva cuvinte adevaruri mari. Va dau dreptate, pentru ca la fel ca si voi, am simtit fenomenul "indobitocirii' prezente in spatiul media, as spune, nu doar la televizor.
Desi, am stiut de la bun inceput care vor fi efectele postarii respective, mi le-am asumat si cred cu tarie in fiecare cuvint scris. Deasemenea, am fost constienta de faptul ca Mihai Bendeac nu este o persoana placuta de foarte multi (sincer, acest aspect ma lasa rece, fiecare om cu pacatele lui...). Si daca suntem la capitolul sinceritate, sa stiti ca nici eu nu sunt una dintre fanele sale. Insa, textul respectiv merita citit deoarece puncteaza anumite lucruri care trebuie schimbate in emisiunile TV. Recunosc ca posturile TV la care ma uit de obicei sunt cele de stiinta, fashion, muzica, de calatorii si cele de gastronomie. Ca am tras cu ochiul la "Vocea Romaniei" si la "Romanii au talent"...sa zicem ca acestea sunt micile mele "placeri nevinovate". Insa, cu totii trebuie sa fim constienti de ceea ce cautam si ce asteptari avem cu privire la spatiul media. Cultura? Bun simt? Educatie? Unul dintre pacatele jurnalismului de astazi este ca nu se mai face cu sufletul, este o ocupatie ca oricare alta, pentru unii banoasa, pentru altii care o fac cu pasiune (putini la numar) doar demna de supravietuire. O sa ma contraziceti, dar sa stiti ca acesta este unul din adevarurile servite la cald. Jurnalismul este un bun vandabil azi, nimic mai mult.
Promovam pitzipoance care ranjesc la tv, caci in momentul in care deschid gura vine doar un curent de aer cald, nimic altceva interesant. Ne tinem de cancaniade, deoarece altceva nu ridica faldurile audientei. Aducem baieti, fete, mame (pe tati, inca, ii lasam acasa, nu de alta dar astia probabil au mai mult creier decat toti ceilalti la un loc sau nu sunt atat de interesanti pentru producatori) si ii punem sa se aleaga ori sa se alerge prin platou... din si cu mare dragoste...patimasa, mai ales ca avem acces direct constant la pataniile lor. Gospodinele sunt in delir la astfel de emisiuni, iar eu aflu la cumparaturi, exact cat stau la casa sa le platesc rezumatul lor (avantaj eu, minimizez cheltuielile cu electricitatea :D). Facem farse, dupa care anuntam 112, ca si cand 1 aprilie este in permanenta filmat si actualizat la televizor. Ce mai, suntem tari, tari, tari de ...
La radio, ascultam over and over again pana la plictiseala maxima aceleasi piese....difuzate de mai multe posturi. Multe posturi merg pe aceleasi idei de promovare prin intermediul farselor...ca deh, capra vecinului trebuie sa fie neagra si a noastra colorata, frumoasa foc. Daca m-ati intreba ce posturi de radio v-as recomanda, singurul care imi starneste interesul constant este Radio Guerrilla, iar Radio Itzi Bitzi cred ca a fost creat special pentru sufletul meu de copil (la care n-am de gand sa renunt prea curand).
Intr-o alta ordine de idei, lasand de o parte lucrurile rostite din propria-mi casa :)))), avem posibilitatea sa alegem ce ne place si ce nu. Si in egala masura ce vrem sa schimbam. Fiecare dintre noi poate alege ce-i este la indemana. Conteaza maniera si mijloacele prin care alegem sa schimbam ceva.
Ma inclin cu respect, in fata tuturor! :)

4 comentarii:

  1. intelesesem ideea ta de la postarea precedenta, iar ce spui tu aici, felul in care arata mass media la noi i se datoreaza si lui bendeac. pitzipoancele si cocalarii de care vorbesti sunt personajele emisiunii lui iar partea proasta e ca majoritatea telespectatorilor ii percep ca modele ajungand sa le repete ineptiile agramate in vorbirea curenta.
    nu am nimic cu bendeac, pt mine nu exista, am spus doar ca mi s'a parut amuzant ca tocmai el sa arunce cu piatra in emisiunile de proasta calitate, el care este un fel de "tatal lor" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @whatever: Mda, intr-un fel este amuzant faptul ca Mihai Bendeac si-a permis sa arunce anumite idei spre "rumegare" publicului. Insa, hai sa nu-i punem eticheta de "tatal" emisiunilor de proasta calitate, cand nu este asa. Nu m-a interesat in mod deosebit emisiunea "In puii mei", deoarece personajele promovate imitau pesoane reale, persoane ridicate la rang de vedete si da, prefer un alt gen de umor. Sunt cu totul alte emisiuni la care am facut referire si care au avut si au o viata mult mai lunga decat cea a emisiunii sale. Asa ca daca este sa apelez la obiectivitate, emisiunea respectiva a fost un pamflet, iar interpretarile personajelor sale au constituit mici incursiuni in realitatea anormala de azi, pigmentata cu limbaj trivial si agramat. Si, in principiu, actoria presupune imitare, traspunere a unor trairi in plan real. Fiind actor a gasit mult material la indemana, material pe care a decis sa-l foloseasca cum a considerat de cuviinta. Nu trebuie blamat, este actor. Faptul ca telespectatorii aleg sa-i imite la randul lor, prestatiile in realitate este problema lor sau ca-i percep personajele drept modele, iarasi este o alegere care le apartine. Si asa cum am spus intr-una din postarile cu titlul "Vorba zilei": In general, oamenilor le place sa imite. Este una din manierele directe de abordare a necunoscutului. Fara teama sau cine stie ce strategii. Cert este ca oamenii de ieri sunt imitati azi, iar oamenii de azi sunt imitatorii de maine, un maine aflat sub semnul "altfel".
    Nu-i iau apararea, dar hai sa nu ramanem blocati intr-o intersectie a ideilor de genul "asa da", "asa nu", caci am avea multe de spus. Take care of U. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ma felicit ca ignor tot ce inseamna "divertisment din romanika" de la tv si ca imi vad de lucrurile importante PENTRU mine. fiecare este liber sa stie si sa faca ce este mai bine pentru el, dar prefer sa RAMANA pentru el. nu ma intereseaza. gasisem aici o oaza de bun gust si mai ales de GANDURI si STARI. m-a dezamagit tare "reclama". mentine oaza pe linia de plutire!! spor!!

    RăspundețiȘtergere
  4. 4 Anonim: Imi pare rau ca te-am dezamagit, insa, uneori se intampla sa deviem de pe sinele de tren ale vietii. Voi tine cont de sfaturile tale! :)

    RăspundețiȘtergere