luni, 16 noiembrie 2009

Ceai la foc mic

Fara sa vrem ne lasam purtati de curiozitate. Sau poate ca este prezenta in vietile noastre in stare latenta. In stand-by.
Am intins mana acum 3 saptamani spre o carte. Nu era una care sa se inscrie in categoria literatura universala sau best-seller. Am privit-o cu atentie si dupa ce am rasfoit-o cateva minute, am asezat-o la loc pe raftul din magazinul de ziare.
Am plecat cu gandul ca o voi cumpara altadata cand vantul nu-mi va mai sufla prin buzunare. M-am intors dupa o saptamana, in timp ce titlul mi se intiparise adanc in minte si nu-mi dadea pace, precum cantecelul acela oarecum imbecil din serialul Ally McBeal. Si am privit-o din nou. De pe coperta, autorul parca vroia sa-mi spuna ceva nemaiauzit. Si i-am prins cuvintele in fiecare rand din carte. Si mi-a placut. In sfarsit, un alt stil de a spune lucrurilor pe nume. O altfel de abordare a scrisului. Si a tot ce ne inconjoara. Un jurnal al calatorului prin viata care isi dezvaluie trairile, sentimentele. Care vrea sa imparta cu ceilalti descoperirile sale. A omului care se ascunde in spatele diverselor roluri, in spatele propriilor incapacitati, temeri. O marturie a persoanei de langa noi pe care o privim cu indiferenta.
A fost "cumplit' sa citesc acele randuri. Sa ma regasesc. Sa-mi pierd esenta si totusi sa continui pana la capat. Sa fiu un road runner in paginile cartii. Departe de tot. Departe de griji. Un dj nesatul de basi dati la maxim. Un actor care-si spune replicile in fata unui public care respira si inspira fiecare vorba ce vine de pe scena in acel spatiu mic unde arta dicteaza ritmul inimilor. Un cititor caruia i s-a oferit pentru prima oara "cireasa de pe tort" intr-o carte, "cireasa" imbracata in hainele libertatii de a pune cu privirea semnele de punctuatie, precum "!" sau "?", pauzele, de a ghici dialogurile.
A meritat fiecare minut risipit in compania sa. Caci este vorba despre o carte in care indiferent ca esti un el sau o ea vei descoperi fragmente din ceea ce te temi cel mai mult: imprevizibilul vietii. Si ca sa nu va mai tin pe jar, va las sa prindeti si voi ceva din soaptele scriitorului, tiparite in "Opere cumplite. volumul unu", scriitor ce poarta de obicei haine de actor, regizor, scenarist sau producator: Florin Piersic Jr.

3 comentarii:

  1. E frumos sa te regasesti inceva, fie niste opere literare, fie printr-un simplu gest...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere, dle. Anonim. Intrebare de 1000 de puncte: cine esti?
    Nota: In cazul in care se va dovedi ca esti Bond, James Bond, te rog, mult de tot sa ma lasi si pe mine sa apar intr-un mic cadru alaturi de tine. :)

    RăspundețiȘtergere