marți, 27 iulie 2010

Mentalitate prinsa intr-un sac cu bani

Motto: Ignoranta naste idioti. Si cum prostii sunt deja multi, ma intreb care dintre ei va castiga teren in viitorul apropiat.

"-Ce sa vad in Romania?
-N-am ce. Mai bine ma duc in strainatate."

Aceasta atitudine a romanului obisnuit surprinde chintesenta turismului autohton. Si mai ales al celui obisnuit cu mirosul banilor iesiti dintr-un sac peste noapte. Cuvintele de mai sus spun multe. Persoana care le-a rostit deabia poate sa vorbeasca (fara sa fiu rautacioasa), daramite sa sustina coerent un discurs in public legat de valorile culturale autohtone. Avem o tara frumoasa ce merita sa fie descoperita de noi toti, plina de legende si istorii la tot pasul. Daca autoritatile sunt ignorante si le place dezmatul, asta nu inseamna ca trebuie sa mergem la aceeasi "bisericuta" cu ei. Da, stiu serviciile nu se ridica la standardele de peste hotare. Ospatarii iti zambesc cu dublu inteles, cand iti aduc comanda dupa o jumatate de ora sau chiar o ora (am patit-o in Sibiu intr-un restaurant de fitze, caci la cele pe gustul meu nu m-am ars pana acum si iubesc acel oras mult) si se asteapta sa le lasi un bacsis frumusel, pe masura zambetului lor, bineinteles. Tu apelezi la cel mai larg zambet posibil, caci stii ca minunatul "cuc" isi va incepe aria in propriul portofel si-i lasi in final cat te tin balamalele. Serviciile sunt mult mai bune la pensiuni sau vile decat la hoteluri.
Ca simplu turist in propria-ti tara inghiti in sec cand vezi obiective culturale in paragina. Te bucuri cand ajungi pe munte sau cand imbratisezi pamantul acoperit de verdele crud al ierbii primavara. Te simti imbatat cand admiri rasaritul soarelui pe plaja. Sau izolat pe o ulita dintr-un sat netrecut pe harta. Si credeti-ma aveti multe senzatii de descoperit cand veti lua Romania la pas.

2 comentarii:

  1. Intradevar, avem multe de vazut in aceasta minunata tara.
    Acesti oameni au fost prea inchisi, interesele financiare i-au facut sa plece, si totusi ar trebui sa dea exemplu in tara asta si nu sa o trateze ca pe... oare de ce se mai intorc daca nu le place?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Tlaloc: Pentru mine ramane un mister comportamentul lor deoarece nu pot intelege cum te pot schimba niste hartii pe care sunt trecute niste valori numerice. :D Faptul ca acestia aleg sa-si petreaca vacantele in strainatate, desi au rate la banci si cine mai stie ce alte probleme spune multe despre romani, in general. Distractia conteaza, ce daca n-am ce pune pe masa! Nu suntem un popor care gandeste chibzuit.

    RăspundețiȘtergere