vineri, 25 decembrie 2009

Cum ar trebui sa arate Craciunul? (4 povesti scurte ascunse sub brad)

1. Sub un brad, o veverita cauta o ghinda pierduta in zapada pufoasa. Se uita o clipa in sus, in vreme ce o stea coboara din cer spre pamant cu acea curiozitate definitorie a exploratorului. Un zgomot dintr-un tufis, o face sa tresara si spre propria-i bucurie sa gaseasca rapid fructul ratacit. Se urca vitejeste in copacul alaturat si de pe o creanga priveste cum un pui de cerb isi murdareste boticul de nea. Strange la piept ghinda si zambeste gandului ca acolo sus la inaltime poate fi deasupra lumii. Pentru o clipa se vede precum un urias al padurii in fata caruia se inchina zarea. Trage aer in piept si saluta lumea cu mici pasi de dans de pe creanga, scuturand zapada adunata pe ea in ritm sacadat. Fulgii de nea desprinsi isi continua drumul spre pamant cu un vals stiut doar de ei.
2. Mirosul portocalelor asezate intr-un cos impletit se completeaza cu cel al cozonacilor ce asteapta sa fie scosi din cuptor. In fata unui semineu, Sonia si Ciprian se joaca cu Thomas, un pui de bichon poznas. Rasetele lor se imbina placut cu vocile colindatorilor ce aduc lumina sarbatorii in casa familiei Anton. Bradul frumos impodobit sta intr-un colt al living-ului imbracat intr-o haina decorata cu luminite. Colindatorii pleaca fericiti, cu traistele pline de bunatati.
- E vremea lui mos Ene, copii! rosti doamna Maria.
-Ba nu! E a lui Mos Craciun, raspunse Sonia.
-Daaaa, a lui Mos Claciun cu balba alba, zise Ciprian.
-Sonia, trebuie sa mergeti la culcare! zise doamna Anton.
Sonia: -Ba nu, mami! Nu mi-e somn. Vreau sa-l vad pe Mos si sa-i spun o poezie.
Doamna Anton: -O sa-i spui poezia maine. Mosul oricum este mereu grabit sa ajunga cu daruri la toti copiii.
Sonia: -Dar de ce ?
Doamna Anton: Uite, iti spun un secret!
Sonia: -Un secret?
Doamna Anton: -L-am rugat pe Mos Craciun sa treaca maine pe la noi ca sa guste din bunatatile pregatite de doamna Maria, caci este un mare gurmand deghizat in haine rosii.
Rasete.
Doamna Anton: - Si, stii ce mi-a zis?
Sonia: -Ce?
Doamna Anton: -Vine. Si noi trebuie sa-i pregatim un moment special, cu diverse colinde si poezii. Pentru asta, trebuie insa sa ne odihnim ca sa stea Mosul mai mult la noi, ce zici?
Sonia: -Bine. Uraaaa, vine Mosul la noi!
3. Sub un brad, cadouri asteapta sa fie desfacute. Mosul se urca purtat de aripi invizibile pe horn in sania trasa de reni. E vremea sa aduca bucurie in sufletele altor copii. O stea sta prinsa de cer, observand cum povestea isi continua firul firesc. Intr-un patut, un bebelus gandureste timid. E primul sau Craciun.Luminat.
4. Cu aripile lasate, un inger sta pe un nor. Priveste spre pamant, incercand sa desluseasca printre atatea luminite si case mici drumul ratacit de ieri. Asteapta sa vada cum lumina ascunsa in oameni va deveni vizibila in noaptea de Craciun. Numara secundele in gand. Acordurile unui cantec vechi razbat cerul. E vremea. Sufletul ii tresare.
Luminitele se prind intr-un joc al daruirii, al bunavointei, al sperantei. Oamenii rad, se imbratiseaza, isi daruiesc momente de suflet si asteapta ca intreaga zare sa se aprinda in diverse culori pe ritmul colindelor.
"Astazi s-a nascut Hristos
Mesia chip luminos
Laudati si cantati
Si va bucurati!(...)"
"Inca mai exista speranta", isi spuse in gand ingerul, zambind timid unui fulg de nea ce trecu prin fata sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu